[...] żeby schudnąć. Nadwaga i otyłość to jeden z czynników, który może sprzyjać nadciśnieniu. Pamiętać jednak należy o tym, że nie tylko sama masa ciała ma znaczenie, ale to, w jaki sposób się odżywiasz. Jeśli wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynie na zrzucenie kilku kilogramów, to taki układ można uznać za idealny. Zadbaj o potas i [...]
[...] pesto i warzywa. Podczas gotowania tego posiłku Big Loz udzielił kilku rad każdemu, kto chciałby poprawić swoją dietę. „Po prostu upewnij się, że niezależnie od tego, jaki masz posiłek, jest on taki, jaki lubisz. Powodem, dla którego mogę się tego trzymać, jest to, że naprawdę lubię to, co jem”. Czwarty posiłek tuż przed treningiem jest [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] eksperymentu, aż dwie grupy odżywiały się w sposób zbliżony do diety śródziemnomorskiej, naukowcy chcieli sprawdzić, czy lepsze rezultaty uzyska się "naciskając" na jakieś konkretne pokarmy. Eksperyment kontrolowany był do tego stopnia, że badacze sami dostarczali potrzebne dla eksperymentu, dodatkowe porcje produktów. Poproszono więc, [...]
[...] Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy jakiegoś niesamowitego pragnienia dla smaku, ale tak o... Zagłębmy się nieco temat bezmyślnego jedzenia i zobaczmy, jak wpływa na zdrowie. Regularnie ćwicząc techniki [...]
[...] substancji odżywczych, jak i związków bioaktywnych spoza tej gamy. Dobrym przykładem są tutaj witaminy. Ogólny zarys ich funkcji w organizmie jest dobrze znany, jednak to, w jaki sposób ich działanie oraz ich niedobory przekładają się na zdrowie, wymaga jeszcze dalszych badań. Jeden z przeglądów badań z udziałem ludzi pokazał ostatnio, jak ważna [...]
[...] z sosem serowym i tłustym mięsem. Wydaje się jednak, że makaron w rozsądnych ilościach może być częścią zdrowej diety. A jeśli wprowadzisz kilka zmian w sposobie, w jaki je przygotujesz, możesz nawet zwiększyć proponowaną porcję do kubka ugotowanego makaronu. Jak sprawić, by makaron stał się jeszcze lepszym wyborem? Makaron jest [...]
Coraz częściej słyszymy o tym, że wiele par i to niezależnie, o jakim rejonie świata mówimy, ma problemy z doczekaniem się potomstwa. Problem jest na tyle poważny, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że w roku 2010 prawie 48,5 miliona par z całego świata miało problem z płodnością. Statystyki Alarmistycznych tonów, że w ostatnich latach [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
[...] przekąski mają dużo cukru i tłuszczu). A jak wiadomo, nadwaga i otyłość prowadzą do kolejnych problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W jaki sposób poradzić sobie ze stresem i uniknąć podjadania? Przede wszystkim dowiedz się - co wywołuje stres? Zajadanie stresów to coś, co często dzieje się poza naszą [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] snu i czasu na tę jakże potrzebną regenerację. Podsumowanie WHR to stosunek obwodu talii do obwodu bioder. Może wiele powiedzieć na temat Twojego zdrowia i ryzyka, na jakie możesz być narażony. Jeśli dana osoba ma wskaźnik wyższy niż 0,8 u kobiet, lub 1 u mężczyzn, wówczas prawdopodobnie ma sporo tłuszczu trzewnego, który zwiększa ryzyko [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Boczki tzw. muffiny w głównej mierze występują u osób prowadzący siedzący tryb życia, niestety problem ten dotyka również osób regularnie uprawiających aktywność fizyczną, zwracających uwagę na jakość i kaloryczność posiłków. Skumulowany tłuszcz w okolicach bioder oraz brzucha może popsuć każdy wizerunek na plaży czy w ołówkowej sukience. [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
[...] Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób cieszyć się wartościami odżywczymi, które nam daje. Co zrobić z awokado? Z czym łączyć? W jakiej formie zjadać? Posmaruj kanapkę awokado zamiast masłem Gorące [...]
Istnieje wiele dość ważnych powodów, by dodać do swojej diety naturalne jogurty bez dodatku cukru. Po pierwsze, jest to dobre źródło białka i wapnia. Co prawda, można pozyskać białko i z innych produktów mlecznych, to jednak jogurty mają przewagę w postaci bakterii probiotycznych przyjaznych dla naszych jelit. Podsumowanie Jeżeli zjadasz jogurt w [...]